Deeleconomie

Sharing is caring: een veranderende economie voor en door mensen

Koningsdag is voorbij en het is over met het gefeest. De tijd is aangebroken om het over een recente ontwikkeling te hebben, namelijk deeleconomie. Dit is mede mogelijk gemaakt door het internet en smartphones. Lees verder en het zal je duidelijk worden waarom er een platform is zoals Poplo.


De veranderende economie die we zien om ons heen zal zich steeds blijven door ontwikkelen gedurende de jaren. Technische ontwikkelingen die jong en oud helpen met versimpelen, vereenvoudigen en toegankelijker maken van zaken. Eén ding is zeker, het bedrijfsleven zal nooit meer hetzelfde zijn.


Vandaag de dag gaan steeds meer mensen zich afzetten tegen de traditionele manier van werken en vinden vrije tijd belangrijker dan alleen hard werken. Dit is te zien aan het feit dat men voorkeur geeft aan flexibele werktijden en zelfs vanuit huis werken. Naast de individuele veranderingen die te zien zijn is samenwerken een belangrijk aspect waarbij de “gewone mens” meer betrokken wordt bij bedrijven. Samenwerken met een grotere groep biedt kansen om tot een beter resultaat te komen. Dat is te zien in de nieuwe economie die nu ontstaat: de deeleconomie. Hierbij valt te denken aan co-creatie, crowdfunding, crowdsourcing en het is booming….Sharing is caring.


Deeleconomie is een economisch systeem waarin collectiviteit centraal staat. Denk hierbij aan gezamenlijk creëren, produceren, distribueren, handelen en consumeren van goederen en diensten. In het buitenland bestaat het concept al veel langer en hier in Nederland zijn dit soort platformen of diensten nog opkomend. De meest bekende concepten van de deeleconomie zijn platformen als Uber, AirBnB, Facebook en Netflix. Opvallend aan dit soort platformen is dat zij miljoenen mensen meer keuzevrijheid geven en gemak bieden. Ook op economisch vlak zorgen ze voor meer groei en meer zelfstandigheid van platform gebruikers.


Uber is ‘s werelds grootste taxibedrijf, maar bezit zelf geen voertuigen. Wel biedt het werk aan duizenden chauffeurs. AirBnB is ’s werelds grootste accommodatie aanbieder zonder onroerend goed, maar biedt wel een enorme keuze en prijsaanbod qua woningen. Facebook is ’s werelds meest populaire mediaeigenaar en creëert zelf geen content, maar maakt het wel mogelijk om actueel te blijven in wat er in de wereld gebeurt. Netflix is ’s werelds grootste filmaanbieder, maar bezit zelf geen bioscopen. Wel heeft het miljoenen gebruikers die hun favoriete films en series online kunnen bekijken.


Wat deze concepten gemeen hebben is dat ze bedacht zijn uit frustratie of door verouderde systemen. Geen grote bedrijven meer waar niemand het gezicht achter kent, maar jonge ondernemers die ideeën bedenken waar andere mensen iets aan hebben. Het idee dat jij iets koopt van een bedrijf en je ziet aan de andere kant grote bazen zitten die geld van jou naar binnen schuiven, daar willen de mensen vanaf. Denk maar aan AirBnB, geen grote hotelketens meer, maar bij de mensen thuis logeren voor een schappelijke prijs. Zo geldt dit ook voor Poplo, opgericht zodat mensen elkaar onderling kunnen helpen.

logo

Poplo integreert de deeleconomie door diensten aan te bieden die uitgevoerd kunnen worden door mensen om ons heen. Het zijn dus niet meer alleen de grote bedrijven die kans maken op een klus, maar zoals al eerder gezegd de gewone mens die klaar staat voor andere mensen. Met reviews en chat kan je binnen een paar klikken de beste Poplo Pro vinden die jou uit de brand helpt. Daarnaast heb je het gemak dat degene die de klus uitvoert iemand is uit je vertrouwde omgeving.


Mensen komen langzaamaan in opstand tegen de grote bedrijven waarvan alleen een klein gedeelte van de maatschappij baat bij heeft. De ideeën en kansen zijn eindeloos, daarbij komt dat zolang wij, “de gewone mens”, samen blijven werken om gezamenlijk tot een groter resultaat te komen de wereld steeds een stukje beter zal worden. Poplo en ik zijn trots dat ook wij ons steentje hieraan bij mogen dragen!


Deel dit artikel: