Bankstel

De grote schoonmaak: Een schoon huis in 5 stappen

Het is weer tijd voor een grote schoonmaak en met deze tips en tricks zorg jij voor een schoon huis en een schoon gevoel. Met behulp van dit stappenplan kan de grote schoonmaak beginnen!


Stap 1: een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je helemaal klaar bent om te gaan schoonmaken. Zet een lekker muziekje op en leg alle spullen die je nodig hebt klaar of haal zo nodig de juiste schoonmaakproducten in huis. Zorg er wel voor dat je niet te veel tegelijk wilt doen en gun jezelf de tijd voor een uitgebreide schoonmaak, dit maakt de kans kleiner dat je er al snel mee stopt.


Stap 2: opgeruimd staat netjes

Een schoon huis, een leeg hoofd! Om te zorgen voor een optimaal resultaat is het belangrijk om te beginnen met opruimen. Kies hiervoor steeds één kamer en begin met sorteren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door stapels te maken; een stapel met spullen die je wilt houden, een stapel met spullen die in de prullenbak mogen en een stapel met spullen die je wilt doneren/weggeven.

Ben je na het opruimen de grote schoonmaak al zat terwijl je eigenlijk nog moet beginnen met schoonmaken, dan kun je ook een schoonmaker inhuren die jou helpt om de laatste stappen naar een schoon huis te zetten. Via de Poplo App heb jij in 3 stappen een schoonmaker bij jou in huis.


Stap 3: de algemene schoonmaak

Eerst beginnen met opruimen is een slimme zet want anders loop je het risico dat al het stof uit de kasten tevoorschijn komt als je al aan het schoonmaken bent en dan kun je weer opnieuw beginnen. Bij het schoonmaken is het handiger om dit niet per kamer te doen maar per huishoudelijke taak. Dus stofzuig het hele huis in plaats van één kamer tegelijk, dit zal je uiteindelijk veel tijd besparen. Dit geldt zowel voor stofzuigen als voor afstoffen en het ramen wassen. Een andere tip is dat je het beste van hoog naar laag kunt schoonmaken, dus begin met poetsen op de hoogste plekjes in een kamer en werk op deze manier steeds verder naar beneden met je poetsdoek.


afzuigkap


Stap 4: de specifieke schoonmaak

Dan nog even een paar tips voor specifieke plekjes in het huis:

De afzuigkap absorbeert een hoop vet en als je het verzuimt om dit schoon te maken kan het zelfs gevaarlijk zijn en raakt de afzuiging verstopt. Daarom is het goed om eens in de zoveel tijd de filter van de afzuigkap schoon te maken. Bijvoorbeeld door deze in de afwasmachine te doen. Niet alleen de afzuigkap is hierbij belangrijk denk ook aan de afwasmachine zelf! Pak hiervoor wat azijn en maak de afwasmachine schoon en laat deze draaien op de hoogste temperatuur.

De koelkast zorgt voor jouw lekkere eten en frisse drinken dus wees lief voor je koelkast. De koelkast zelf heeft eens in de zoveel tijd een schoonmaakbeurt nodig en als je een gedeelte met vriezer hebt laat deze dan een paar keer per jaar ontdooien. De vriezer is namelijk met een bron van bevroren bacteriën. Laat daarom de vriezer ontdooien en maak de vriezer schoon met een beetje water gemixt met natuurazijn.

Nu een groot gedeelte van de keuken schoon is wordt het tijd om aan de badkamer te denken met alle tegeltjes die de badkamer telt. Want waar ontstaan eerder bacteriën dan in de badkamer? Ook hier is schoonmaakazijn je vriend, maar denk ook aan groene zeep en zuiveringszout en zorg ervoor dat alle schimmel als sneeuw voor de zon verdwijnt. Als de schimmel in de badkamer te erg wordt kun je er ook eens aan denken om professionele hulp in te schakelen.

Naast het stofzuigen van de vloer of het tapijt kan het ook nodig zijn om het tapijt een grondige reiniging te geven. Waar je bij een vloer voldoende hebt aan dweilen zorgt dit bij een tapijt voor een groter probleem. Zie je een vlekje in je tapijt? Meng dan een half kopje ammoniak met water en ga met een dweil over het tapijt heen. Wil je zorgen voor een meer grondige reiniging (lees: huisstofmijt verwijderen) denk dan eens aan een grondige reiniging door een professional. Dit geldt niet alleen voor een tapijt maar dit kan bijvoorbeeld ook bij een bankstel.

Dé gouden tip voor het schoonmaken van je spiegels: spuit met een glasspray of allesreiniger de spiegel in en maak vervolgens de spiegel droog met een krant! Deze methode kun je ook gebruiken voor het schoonmaken van je ramen, alleen zal dit iets moeilijker gaan met zulke grote oppervlakten. Als je zeker wilt weten dat de schoonmaak van de ramen professioneel gebeurd huur dan een ramen wasser in, die zorgt zeker voor schone ramen zonder vlekken of vegen!


blijdschap


Stap 5: de finishing touch, een gezellig huis

Als je dan helemaal klaar bent en je huis ziet er weer schoon en fris uit kun je voor een nog ‘nieuwer’ gevoel je huis een beetje opfleuren. Tot slot de belangrijkste tip voor als je eenmaal klaar bent: ga zitten en geniet! Beloon jezelf voor het harde werk door bijvoorbeeld een boek te lezen, een wijntje te drinken of wat vrienden uit te nodigen voor een etentje. Het is tenslotte wel de bedoeling dat je met volle teugen aan het genieten bent van jouw schone, opgeruimde huis.


Bonus Tip!

Kom je tijd te kort of wil je je vrije tijd anders benutten? Boek eenvoudig en snel via de App een Poplo Pro schoonmaker, en laat je huis weer stralen!


Deel dit artikel: